Opdatering på altanprojektet – november 2020

Efter altanprojektet blev godkendt i sommeren 2018 og man i efteråret 2019 kunne tilmelde sin lejlighed, har Balco, vores samarbejdspartner i forbindelse med altanprojektet, været i gang med at søge byggetilladelsen hos Københavns Kommune.

Første større hindring kom i form af foreningens matrikler; andelsboligforeningen Haraldsted har været fordelt over 6 matrikler og der er krav fra kommunens side om sideskærm ved matrikelskel. Dette førte til at foreningen ved den noget ekstraordinære ordinære generalforsamling i august 2020 skulle stemme om matrikelsammenlægning således at bl.a. kravet vedrørende sideskærme ikke længere var gældende. Oktober 2020 blev matrikelsammenføringen godkendt og muligheden for sideskærm blev tilbudt mod et engangsbeløb svarende til prisen på en læskærm dækket af andelshaveren selv.

Næste store forhindring kom i form af kommunens ændringer i deres bygningsreglement for bl.a. at reducerer antallet af altaner i byen, hvilken bl.a. påvirker byggerier af åbne altaner som vores. Ændringerne resulterede i, at der i det første halve år af 2020 ikke rigtig er blevet behandlet nogle sager grundet usikkerhed mht. hvordan man skulle forholde sig til det nye regler – man er således først nu fra kommunens side gået i gang med at behandle sager fra januar 2020.

Seneste store forhindring kommer i form af en af detaljerne i det nye bygningsreglement; 

Du skal tilknytte en certificeret brandrådgiver, hvis opførslen af altanen medfører ændringer i de brandmæssige forudsætninger.

Eksempler på nye altaner, der ændrer de brandmæssige forudsætninger, kan f.eks. være:

  • Altaner, hvor de brandmæssige krav til konstruktionen ikke er tilsvarende de eksisterende forhold.
  • Altaner, hvor beredskabets indsatsmuligheder påvirkes negativt.
  • Altaner, der opføres ved en krævet redningsåbning, og der ved etableringen skal ændres på brandredningsarealer.
  • Altaner, hvis yderkant er nærmere naboskel, vej- og eller stimidte end 2,5 m.

Den sidste ranke længst inde i Haraldsteds gård (nr. 19) er tættere på skellet en 2,5 m hvilket medfører at der skal tilknyttes en certificeret brandrådgiver. Balco tøver med at give et overslag på hvad en sådan måtte koste, idet de ikke helt ved hvad brandrådgiverens opgave indebærer. Balco er desuden sammen med andre altanvirksomheder gået sammen i en interessegruppe under Dansk Byggeri (se mere på lysogluft.nu) og arbejder på at projekter som vores ikke kuldsejles. De mener at kravet om brandrådgiver ikke bunder i noget reelt og ser det som en principsag at foreninger ikke skal betale for en unødvendig service.

Dernæst kommer der det aber dabei at vores forening støder op til Københavns Metro (under jorden), hvilket betyder at også Metroselskabet har en indsigelsesret, når der ansøges om et byggeprojekt på vores ejendom.

Sådan ligger landet i øjeblikket. Vi venter på klargørelse af brandrådgiversituationen og dernæst endelig godkendelse fra kommunen – men opstart i januar virker efterhånden urealistisk. Vi håber på gode nyheder, men væbner os med tålmodighed.

I mellemtiden kan alle med fordel gå ind på lysogluft.nu, hvor man kan deltage i en underskriftsindsamling mod Københavns Kommunes nye, meget strenge regler, som vil gøre det meget sværere at opnå byggetilladelser til altaner i fremtiden.